tirsdag 10. november 2009

Novelleanalyse av "Togsong"


”Togsong” er en novelle av den norske forfatteren, Frode Grytten. (født 11. desember 1960) Han er en anerkjent, nynorsk forfatter som har mottatt åtte priser for sitt arbeid. ”Togsong” er fra novellesamlingen hans; ”Popsongar” som han ga ut i 2001. Alle de 24 novellene i novellesamlinga ”Popsongar” er inspirert fra 24 forskjellige poppsanger, og novella "Togsong" er inspirert av en sang som heter ”From a late night train” av bandet ”The blue nile.”

Motivet i denne novella er at det sitter en mann på et tog i Glasgow, Skottland. Mannen sitter og ser ut av vinduet, på det gråe, triste været og tenker på noen han var/er veldig glad i, og på alt de hadde gjort sammen den siste tiden i Glasgow. Mannen på toget ser på stasjonen der han og denne personen han var glad i brukte å gå av sammen. Men mannen går ikke av, han sitter på plassen sin i toget til det suser videre inn i mørket.

Konflikten i denne novellen er at mannen på toget har blitt dumpet av kjæresten som han fortsatt er veldig glad i og tenker mye på. Han tenker på alle de gode stundene de hadde sammen i Glasgow og all kjærligheten de hadde for hverandre. Når toget stopper på den stasjonen hvor de brukte å gå av sammen tenker han at han ikke på en måte har lyst til å gå av toget, og at alt skal være som før, men han vil heller gå videre i livet, og oppleve ting han ikke fikk frihet til å oppleve når han var i dette forholdet.

”Togsong” er en novelle som er skrevet i førsteperson, altså at fortelleren er med i handlingen. I denne novellen er fortelleren også hovedpersonen. Novella begynner også ”in medias res,” altså at det begynner rett på handlingen uten noen skildring eller innledning først. Dette er veldig vanelig i noveller. Det brukes også retrospeksjon i denne novella. Det betyr at man ser tilbake på ting som har hendt tidligere, og som kan være viktig for handlingen. I ”Togsong” ser hovedpersonen tilbake på tiden da han var i Glasgow med sin kjæreste, som han har mistet. Det brukes også en del gjentakelse i denne teksten. Hovedperson gjentar hele tiden denne setningen: ”Det er over. Det er ikkje over.” Gjentakelsen gjør at denne setningen får ekstra betydning, og oppfattes som et viktig element i novellen.

En ting det ikke er mye av i denne novellen er parallellhandling og personskildringer. Forfatteren skildrer heller miljøet som handlingen foregår i, på en virkelig sterk og god måte. Jeg har også prøvd å høre på sangen som novellen er inspirert av, nemmelig ”From a late night train.” Denne sangen har en helt spesiell stemning, og når man hører på den føler man at man virkelig kan kjenne seg igjen i dette miljøet.

Temaet i denne novellen handler tydelig om kjærlighet og kjærlighetssorg. Den handler om at kjærlighetssorg er vanskelig, men at man må komme seg videre i livet. Dette kan være utrolig vanskelig for noen, og ikke fult så vanskelig for andre. I novella uttrykker hovedpersonen at selv om han er trist og lei seg over å ha mistet en han var veldig glad i, vil han også komme videre i livet og oppleve noe nytt.

Kilder:
Dahl, Berit Helene. Engelstad, Arne. Engelstad, Ingelin. Halvorsen, Ellen Beate. Jemterud, Ivar. Torp, Arne. Zandjani, Cathrine. Grip teksten. vg1. (2009) © Aschehoug & Co.

Grytten, Frode.(f. 1960) Togsong, Popsongar.(2001)
Bilder:

http://www.jldfineart.com/images/john_kelly_midnight_train.JPG (08.11.09)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5P67Ez-xs5PmqdhIE03-v2-Vj23PqMP9Go1UHgCBvaU-ICsajtZ9lYgil52GtEbcA5t9NSOwleymA_jSjd7IirFQFdLfv-Ytx1gZxMkG1iCz6-uSBCnBErtyTvFDnpToID-gor7B4_A0/s400/old+man+on+glascow+train-flickr.jpg (08.11.09)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPrlQq85Sytj3pvOuLfZWbb0r2V7YjeM03v8PYAaChyphenhyphenfLJpbjuQuGrNkbawdWszTBXJT-NCeXu27XfBswzGAru6RJn3b8QZcV0wzCnXau9bgvDYTukLRNBeF3SVnxqfoHuvXfw5CKWqpVK/s400/glasgow+in+rain.jpeg (08.11.09)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar